El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Troben restes arqueològiques del segle XIX al carrer Gran

Societat

Nova troballa històrica. Les obres que s’estan duent a terme al solar on abans hi havia l’aparcament d’Automóviles Conchita han tret a la llum unes estructures del segle XIX, tal com ha confirmat el Servei d’Arqueologia de Barcelona a L’Exprés de Sant Andreu. Una descoberta que, d’entrada, no tindria res a veure amb l’antiga masia de Can Claris.

 

Segons les mateixes fonts, els professionals de l’Ajuntament de Barcelona ja s’han desplaçat aquest dimecres al matí fins a la parcel·la ubicada en la confluència del carrer Gran de Sant Andreu amb Agustí i Milà, on ja es van començar a fer les “tasques de control i excavació dels rebaixos de terra d’aquest solar seguint les pautes del projecte d’intervenció arqueològica”.

Si bé en una part del solar “s’ha arribat a l’estrat geològic”, en un altre punt del solar s’han localitzat “diverses estructures (murs i paviments) que van ser amortitzats al segle XIX“. És a dir, que en un moment del segle XIX van deixar d’estar en ús, “possiblement perquè es va enderrocar i es va construir un altre edifici al damunt”, expliquen. Tot i això, aquestes estructures “s’excavaran ben aviat, ja que s’han de treballar per fases perquè estan situades a tocar de la rampa d’accés a l’obra”.

Si bé el debat que s’ha encès a les xarxes socials és de si les estructures que han sortit a la llum van formar part de l’antiga masia de Can Claris, des del Servei d’Arqueologia creuen que no es corresponen: “Per la informació que es disposa, aquestes restes no formarien part de la masia de Can Claris, ja que l’edifici principal de la qual estaria situat a l’altre costat del carrer“. Si més no, els arqueòlegs asseguren que “quan s’hagin excavat, es podrà donar una cronologia més acurada del moment de construcció així com valorar el grau d’interès de la troballa“.

El neguit generat al voltant de la possible localització de Can Claris, però, està justificat, ja que el mateix llibre de ‘Les Masies de Sant Andreu de Palomar. Inventari de Cases de Pagès andreuenques‘ situa aquest mas molt a prop del punt on s’està treballant. Tal com recull el volum, Can Claris va ser “mig derruïda durant el setge de 1714” i expropiada, degut al fet que el seu propietari, Josep Claris, era considerat “un rebel per l’exèrcit del rei Felip V”. Hauria de passar un any perquè l’expropiat la pogués recuperar, però aquesta vegada sota la figura d’arrendatari. Com a curiositat, el llibre també recull que la finca donava nom a un torrent que baixava per l’actual carrer d’Agustí i Milà, el qual amb el pas dels anys es passaria a dir torrent d’en Paixalet.

Fotografia | Xavier de la Cruz

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt