El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Les dones prenen la Meridiana contra les violències masclistes

Societat

Centenars de dones han pres aquest matí de diumenge l’avinguda de Meridiana, fins a l’estació de Sant Andreu Arenal, en una cadena humana que s’ha estès per tota Barcelona. L’objectiu de l’acció, organitzada per Novembre Feminista, ha sigut denunciar “la justícia patriarcal i dir prou a les violències masclistes“. De fet, aquesta mobilització que portava per lema “ens volem vives i rebels” no serà la darrera que s’organitzi aquesta setmana, ja que el proper 25 de novembre és el Dia Internacional per a l’eliminació de les violències de gènere.

 

Les concentrades han denunciat que durant la pandèmia la situació s’ha agreujat perquè moltes dones han estat confinades  amb els seus agressors. “La pandèmia de la COVID-19 ha posat en evidència les mancances dels serveis d’atenció contra les violències masclistes deixant a milers de dones en situacions vulnerables greus“.

Segons l’organització, “la insuficiència de mesures per part de les polítiques públiques i la manca de suports socials i comunitaris” han agreujat les mesures de confinament i han posat en risc a moltes dones. Alhora, asseguren que les violències, quan han estat denunciades, “no han rebut una atenció adequada“. Les dades revelen que, només durant els mesos de confinament, es va arribar a doblar l’atenció telefònica a les afectades.

Segons la macroenquesta de violències envers les dones de l’any 2019, de la Delegació del Govern contra la violència de gènere, gairebé un 60% de les dones de més de 16 anys han patit violències (físiques, psicològiques, econòmiques i sexuals -assetjaments, abusos i agressions-) per l’únic fet de ser dones. Una circumstància que no queda només en això, ja que el relat social acostuma a “culpabilitzar i responsabilitzar les víctimes i supervivents, desdibuixant les veritables arrels del masclisme, el racisme, la xenofòbia i de tots aquells sistemes d’opressió”.

Per últim, la cadena humana també ha clamat per posar en marxa polítiques públiques que posin la vida al centre i que permetin desenvolupar xarxes de suport i solidaritat. A parer de Novembre Feminista, aquestes polítiques haurien de servir per desemmascarar tots els discursos que transmet la cultura patriarcal i la seva violència estructural.

Fotografia | Ajuntament de Barcelona

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt