El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Una cooperativa veïnal construirà 35 habitatges a les Casernes

Economia

La construcció d’un nou edifici no acostuma a ser notícia. En el següent cas, però, sí que ho és. Per primera vegada en aquest segle XXI Sant Andreu de Palomar veurà construir en sòl públic un edifici de 35 habitatges planificat pels seus futurs inquilins, els quals, organitzats en cooperativa, han participat al llarg de tot el procés de forma assembleària. L’associació que impulsa el projecte rep el nom de Cohabitem Sant Andreu i des del passat 29 de juliol que tenen l’encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona de dur a terme la promoció en un dels solars a tocar del CAP de les Casernes, després de guanyar el corresponent concurs públic.

 

Tal com expliquen els seus impulsors a L’Exprés de Sant Andreu, Cohabitem Sant Andreu es va constituir com a associació a l’estiu del 2017, tot i que des del 2016 els rondava la idea pel cap “fruit de la voluntat d’un grup de veïns i veïnes d’organitzar-se davant els lloguers abusius i l’especulació desmesurada per part de la propietat privada”. Encara que en un principi es van posar a buscar solars per desenvolupar-hi un projecte d’habitatge cooperatiu, la idea va començar a perdre força en comprovar la impossibilitat de poder-lo tirar endavant. Finalment, però, al maig de 2019 va sortir a concurs públic la possibilitat de fer un projecte d’aquestes característiques en un dels solars de les Casernes.

Si bé primer es van associar amb Sostre Cívic, no va ser fins que van fer pinya amb els membres de la cooperativa La Magrana que van poder entrar de ple en el procés de selecció obert per l’Ajuntament. Una coalició que va néixer amb la voluntat de replicar l’exemple de La Borda de Sants i traslladar a Barcelona el model d’habitatge cooperatiu que en les darreres dècades s’ha estès en països del nord d’Europa, com ara Dinamarca. “Que nosaltres sapiguem, serà la primera que es durà a terme amb aquest model i en aquests moments a Sant Andreu”, expliquen.

Però… com funcionarà la nova promoció? “En el nostre cas, la cooperativa serà la titular de l’edifici i les sòcies cooperativistes només tindran una cessió d’ús del seu habitatge, no serem propietàries“, detallen. Això els condurià a viure en comunitat, ja que “la cooperativa i les seves persones sòcies decideixen el futur del conjunt; diguem que es mancomuna tot”, sintetitzen. Un model que, segons expliquen, tothom el pot replicar, encara que adverteixen que “s’ha de treballar molt i aprendre a pensar en la col·lectivitat; totes les decisions es prenen de forma assembleària i qualsevol persona que vulgui formar part d’una cooperativa ha de poder canviar el xip“, assenyalen.

Respecte als costos del projecte, des de Cohabitem Sant Andreu revelen que aquest tipus de projecte “surt més econòmic” respecte al mercat privat, tot i que reconeixen que “no és gaire difícil que sigui més econòmic que l’especulació a la qual ens tenen acostumades”. Un fet al que afegeixen la part social que implica: “El més important és el canvi de paradigma, no només per fer les coses pensant en la comunitat, sinó també perquè passes d’estar exposada als lloguers abusius, l’especulació dels barris, la gentrificació, etc., a poder decidir com i en quines condicions vols viure, d’una manera autogestionada, sostenible, comunitària, inclusiva i sempre amb l’ull posat en mode perspectiva de gènere”, resumeixen.

En aquest sentit, la comunitat que viurà en aquestes 35 unitats de convivència admet que “guanyar aquesta licitació és un primer pas i una empenta” per “generar alternatives que trenquin la concepció que l’habitatge és una mercaderia“. “Si bé és cert que aquest solar ja era públic i per tant no hem aconseguit treure un sòl del mercat especulatiu, com volíem fer en els nostres inicis, esperem que ens serveixi d’empenta i experiència per aconseguir-ho”, afegeixen.

Pel que fa als pisos, n’hi haurà de diferents mides i fins i tot alguns de quatre habitacions “per respondre a la varietat de nombre de membres de les unitats de convivència”, avancen. Ara bé, asseguren que han tractat “de treure el màxim d’espai possible privatiu per portar-ho i combinar-ho cap a l’espai comunitari, el qual és molt important i un altre dels avantatges del canvi de paradigma que suposa aquesta experiència”, declaren. La idea serà compartir espais com biblioteca, la bugaderia, o un espai per a les eines, si bé són espais que encara estan treballant en les comissions que han organitzat per desenvolupar el projecte. “El que significa compartir i viure en comunitat des de la creació és que ens hem d’entendre i això és transformador”, assumeixen.

Els espais comunitaris seran essencials en el futur funcionament de l’edifici // ARQBAG

El mateix model d’habitatge cooperatiu ja va en aquesta línia, i per descomptat s’allunya totalment del model d’habitatge privat: “La propietat dels pisos pertany a la cooperativa i, per tant, les diferents unitats de convivència no són propietàries individuals dels pisos”, fet que en un futur els veta l’opció a “vendre o disposar d’ells com vulguin”. Per tant, aquelles persones que vulguin deixar el projecte podran recuperar l’aportació inicial.

Tanmateix a dia d’avui l’Ajuntament no posa a disposició de la ciutadania gaire sòl per replicar projectes similars a aquest, des de Cohabitem Sant Andreu animen a les persones que s’han quedat a la llista d’espera a consultar-los i engegar una nova cooperativa d’habitatge. Tot plegat, amb la intenció de “tirar endavant nous projectes d’habitatge cooperatiu, ja sigui a partir de sòl en cessió d’ús o comprant-ne de privat per reconvertir-ho en sòl d’ús social i així salvar-ho de l’especulació“.

1 Comentari

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Economia

Vés a dalt