El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Els serveis funeraris triguen fins a 16 hores a emportar-se els difunts

Societat

“Les funeràries estan desbordades i quan les truquem ens diuen que ja vindran, però els darrers dies han arribat a trigar fins a 16 hores a buscar un difunt”, denuncia a L’Exprés de Sant Andreu la delegada del personal de la Casa Asil, Núria Mejías. Tal com vol constatar, aquestes persones sense vida “no continuen ocupant una habitació amb una altra de viva, el que s’ha explicat en alguns mitjans és mentida“, clarifica. “El que fem és deixar el cos en pau en una habitació, sense ningú més, però si abans els de serveis funeraris trigaven dues hores en recollir-lo, ara ens diuen que ja vindran”.

Banner Ajuntament 300x250
 

En aquesta línia, Mejías desmenteix al regidor de Seguretat, Albert Batlle, i al cap de Bombers de la ciutat, Antonio Cabeza. “Ja sabem que la situació que tenim és una barbàrie, però són sis morts de COVID-19, no la vintena per coronavirus que han dit, així com tampoc tenim tot d’avis sedats per les plantes”, subratlla. “El senyor Batlle ha vingut a fer-se la foto amb els bombers, no s’ha apropat a cap treballador a demanar la seva opinió sobre què necessitem”, revela en paral·lel la delegada de la plantilla.

Pel que fa a les dades de víctimes, cal recordar que ahir el mateix secretari de la Fundació Casa Asil, Xavi Bota, va confirmar a aquest mitjà de comunicació que havien mort sis persones de coronavirus i d’unes altres 14 no podran saber si el seu traspàs va estar relacionat amb el COVID-19, ja que no els van fer cap test. Xifres, però, que a la nit la institució va modificar en el seu darrer comunicat: “25 les defuncions comptabilitzades a la residència, malgrat que només podem assegurar que cinc són a causa del COVID-19″.

Respecte a la persona difunta que va trobar el cos de bombers en una habitació, fonts del personal asseguren que havia traspassat a les 8 hores del matí, poc abans que arribés la comitiva a fer les tasques de desinfecció. “Estàvem esperant que vinguessin els serveis funeraris, però que arribin i diguin als mitjans que barregem morts amb vius ens sembla que és difamar a uns treballadors que ho estem donant tot”, critica a Batlle l’auxiliar d’infermeria, Ligia Coro. A més, l’auxiliar redunda en el fet que “tothom que ha mort ho ha fet sol a la seva habitació, sense cap resident com a acompanyant, i en els casos que ha sigut possible hem trucat a la família i els hem donat els EPI perquè vinguessin a acomiadar-se del seu familiar“.

Per tal de desembolicar l’actual col·lapse funerari, l’Ajuntament de Barcelona ha passat a coordinar des d’aquest diumenge tots els serveis funeraris de la ciutat d’acord amb hospitals i centres sanitaris, les empreses funeràries que operen a la ciutat i l’empresa pública de cementiris. A parer del consitori, el nou protocol ha de servir per agilitzar els tràmits i l’operativa de totes les fases del procés, des de la recollida del difunt, el trasllat a instal·lacions de serveis funeraris, la custodia i el trasllat al cementiri per a l’enterrament o cremació del difunt.

Pel que fa als residents que han hagut de ser sedats a la Casa Asil, Mejías exposa que “és mentida que els tinguem a tots sedats”. Segons afirma, només s’ha fet aquesta pràctica “a aquelles persones que hem hagut de fer cures pal·liatives, ja que si no derivem més persones a l’hospital, és perquè ens diuen que ja no podem derivar a més gent“. Si bé a l’arribada dels bombers només hi havia un resident en cures pal·liatives, al llarg de la jornada de desinfecció de la Casa Asil es van haver de sedar dues persones més degut al seu estat de salut. “Els nostres pacients tenen patologies ja de base, són persones que de mitjana tenen més de 90 anys“, recorda.

“La gent està atesa, alimentada i fem la feina que hem de fer; jo mateixa he deixat de fer les meves jornades de descans perquè tenim a 50 treballadors de baixa dels 90 que som”, exposa Mejías. “Ens passem entre 14 i 15 hores treballant perquè no tenim personal suficient, però si em quedo amb els ingressats, és perquè som l’única família que poden tenir ara; ells no són números, són persones, són els meus residents”, afegeix Coro.

Per últim, els professionals de la Casa Asil llencen un crit per exigir que els facin a ells els tests del coronavirus d’una vegada per totes: “Ningú som sanitaris i ningú ens fa les proves per saber si estem contagiats; jo mateixa em protegeixo com si estigués infectada per no contagiar a ningú en cas que sigui portadora”, assevera la delegada. “Portem treballant des que va començar tota la crisi, però ningú ens fa la prova i només hem pogut separar per plantes els residents que tenien una determinada simptomatologia de la resta”.

Segons ha informat el centre, ara mateix les prioritats de l’equip directiu són “acabar la tasca de desinfecció i reubicació dels residents; poder realitzar amb la màxima celeritat les proves de detecció a residents i treballadors; i incorporar personal sanitari, sobretot d’infermeria i auxiliars“. A més, han anunciat que posaran a disposició del personal l’ajuda psicològica que ja els han ofert diverses associacions i col·lectius.

Fotografia | Bombers de Barcelona

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt