El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Denuncien un militant d’Endavant de violència i agressions masclistes

Societat

Dues persones que havien militat a l’Esquerra Independentista de Sant Andreu de Palomar han fet públic aquest dilluns quatre casos de violència i d’agressions masclistes per part d’un exmilitant de l’Assemblea de Joves de Sant Andreu, vinculat a Endavant i a la Coordinadora Obrera Sindical (COS), qui respon al nom de Roger. Segons les dues víctimes que han redactat el comunicat emès aquest dilluns, l’objectiu de l’escrit és “reparar” els danys causats, fer que “Endavant prengui mesures” per evitar que es repeteixin els fets i que “s’expulsi” a tots els membres de l’organització “que exerceixin violències masclistes”.

 

Tal com recull la denúncia via xarxes socials, en el període 2005 – 2008 la Coordinadora d’Assemblees de Joves de l’Esquerra Independentista ja va convidar a Roger a deixar l’assemblea per “actituds masclistes”. Si bé un company seu va ser expulsat del grup per motius similars i ja no participa a l’Esquerra Independentista, ni en moviments socials, el cas de Roger va ser diferent. L’Assemblea de Joves de Sant Andreu es va dissoldre, però l’acusat va continuar militant a Endavant (una de les potes polítiques de la CUP).

Va ser en aquest context de militància política quan, a una companya d’Endavant, Roger li va insistir a “tenir relacions […] tot i que ella s’hi negava“. “Ell va seguir insistint fins que al final, estant a casa d’ell i a causa de la seva insistència, ella li va dir un sí no desitjat“, denuncien. Tot i que la víctima va intentar engegar debats interns a Endavant sobre aquesta problemàtica, “la mateixa organització la va bandejar i va ser ella qui va acabar marxant a un altre barri”.

Segons el comunicat, durant el mateix temps es va produir un segon cas similar amb una altra companya d’Endavant. Per motius de militància, quan aquesta tenia 17 anys va visitar a Roger a casa seva quan ell en tenia 25. La trobada, però, va acabar desembocant en la insistència de l’adult “per mantenir relacions sexuals de manera física i verbal”. “Finalment posant excuses, ella va marxar i mai més es va parlar de la situació viscuda”, recull en 3a persona la denunciant a l’escrit.

Per últim, el comunicat també recull dos casos més que apunten directament contra el presumpte agressor, tot i que les víctimes no han volgut participar en l’exposició pública. El primer es tractaria d’un cas “de violència molt sever, que és conegut per part de militants de l’Esquerra Independentista”, mentre que el segon es tractaria “d’invasió de l’espai i assetjament (especialment telemàtic)”. En aquest darrer la víctima tenia 18 anys i en Roger 30. Per aquelles dates, a més, “ja hi havia hagut avisos a les diferents organitzacions” del seu comportament “assetjador”.

Davant d’aquestes circumstàncies, les dues denunciants exigeixen a Roger que reconegui públicament “les seves actituds masclistes i el dany generat”, ja que segons el mateix text, “ell diu que no recorda res i que no en sap res“. A més, demanen a la COS que valori la seva continuïtat com afiliat al sindicat, mentre que en paral·lel exigeixen que l’organització Endavant “faci un procés reflexiu intern”.

Aquest procés, segons detallen, hauria de comptar amb l’acceptació pública que alguns dels militants eren coneixedors de les actituds masclistes; que no es va posar en marxa cap protocol per impedir-ho; que, tot i això, se’l va deixar exercir càrrecs dins l’organització i que no és la primera vegada que passa. En paral·lel, demanen a aquesta formació de l’Esquerra Independentista que consideri l’expulsió del seu militant i que posi en marxa un procés per recomptar “quantes dones han deixat la militància a l’organització després de patir processos de violència”.

Per últim, les víctimes posen de relleu que, fins que no ha aparegut el moviment #MatxisEI, destinat a denunciar casos de masclisme dins de les organitzacions de l’Esquerra Independentista, no s’haurien sentit “amb el suport i la xarxa suficient” per enfrontar-se a la situació.

AMPLIACIÓ | Endavant ja ha emès un tuit en el qual asseguren entomar amb “enorme preocupació la informació i les demandes del comunicat”. “Demà al vespre hem convocat una reunió dels òrgans nacionals per analitzar la informació i donar resposta a les demandes que s’hi plantegen”, han apuntat.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt