El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Scarlet s'abraça amb les companyes que han aturat el seu desnonament / DGM

Desnonaments sense previ avís, la darrera moda judicial

Societat

Si ja de per si un desnonament amb dia i hora és una situació traumàtica pels afectats, en els darrers temps els tribunals estan executant llançaments sense avisar amb concreció a les famílies. Sí, en realitat sí que les avisen, però amb un període obert que pot allargar-se fins a 15 dies. Al llarg d’aquest termini, els agents judicials es poden presentar a la porta qualsevol dia de la o les setmanes. Una dinàmica a la qual els activistes que defensen l’habitatge digne ja han començat a plantar cara.

Anunci Das Gestoria
 

Tal com ha manifestat l’Associació 500×20, entitat amb seu a la Casa Bloc, aquesta forma de procedir per part dels tribunals vulnera “la jurisprudència espanyola” i “els drets humans internacionals”. Al seu parer, els magistrats “fan una lectura laxa sempre a favor de la propietat per desnonar famílies que no tenen cap alternativa habitacional que no sigui aquell habitatge”. En què s’escuden? “En el fet que els serveis socials tenen l’obligació de donar cobertura al desnonament”, asseguren des de l’entitat.

Una justificació que des de la mateixa 500×20 titllen “d’hipòcrita”, ja que “saben que els serveis socials dels ajuntaments estan desbordats des de fa anys; saben que no poden fer res”. A més, recorden que en “els casos de més violència policial o de suïcidi s’han donat en desnonaments d’aquesta classe”. Tot plegat, per “la més absoluta angoixa” en la que viuen sotmeses les famílies.

Davant d’aquesta circumstància, els activistes es pregunten per què els tribunals duen a treme aquesta pràctica, quan “el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ja es va pronunciar, traient els colors a l’Estat espanyol, que no són possibles els desallotjaments sense alternativa habitacional”. A més, des del col·lectiu consideren que els actuals desnonaments amb data oberta són “il·legals”, ja que en la seva opinió vulneren els articles 440 i 704 de la Llei d’Enjudiciament Civil.

Com han aterrat aquestes pràctiques judicials a Sant Andreu? Doncs en casos com els de la família de la Lourdes i l’Antonio, parella que, amb tres fills a càrrec seu, tenen un desnonament programat amb data oberta. Tal com denuncien des de l’entitat, hauran d’entregar el pis “a un fons voltor rus que va comprar el seu pis”. I no són els únics: entre l’1 i el 15 de setembre una segona família andreuenca també té previst ser desallotjada d’un dia per l’altre. Sense dia ni hora concrets.

Fotografia | Activistes pel dret a l’habitatge digne aconsegueixen aturar el desnonament de l’Scarlet

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt