El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Oriol Canals - escriptor

‘Diví’, o la novel·la que hauria de ser una sèrie de Netflix

Cultura

Any 2014. Teatre-Museu Dalí de Figueres. La flor i nata de la societat civil es congrega per assistir a la darrera retrospectiva sobre l’artista, dedicada al seu 110 aniversari de naixement. De cop i volta, però, salta la sorpresa. Un home apareix crucificat reproduint el ‘Crist de Sant Joan de la Creu’ del geni de l’Empordà. A partir d’aquí, el lector ja queda atrapat per la darrera obra de l’andreuenc Oriol Canals. El nom de la novel·la? Per agafar paper i llapis: ‘Diví‘.

 

Presentat al públic el passat 5 d’abril, el volum promet ser un èxit aquest proper Sant Jordi. Lectura àgil? Només apte pels amants del thriller més angoixant. D’aquell que atrapa. D’aquell que et fa difícil tancar les planes perquè la velocitat et succiona. Al cap i a la fi, la seva estructura manté en tensió al lector al llarg de les seves 330 pàgines. Un llibre gruixut, però a l’hora trepidant; on l’autor admet tot un procés de maduració respecte a la seva primera obra, ‘Fills de mala mare’, també publicat amb l’Editorial Base.

De fet, Diví torna a encarnar l’esperit de la novel·la negra, tot i que presenta “un argument més treballat”, assenyala Canals. Si bé al primer text l’andreuenc li va dedicar any i mig i tres dies de clausura al Vaticà, aquest segon volum li ha portat gairebé tres anys, centenars de viatges fins a Figueres i el naixement d’un fill de per mig.

En aquest sentit, cal posar de relleu quin és un dels valors principals de l’exemplar: la seva documentació. Darrere del que el lector llegeix hi ha desenes d’entrevistes a forenses, sergents dels Mossos d’Esquadra i trobades amb les conservadores de les peces d’art del MNAC, entre d’altres especialistes. Tot plegat, per poder editar una trama on és barregen “interessos polítics, xarxes de compra i venda de peces d’art i corrupció”. Al cap i a la fi, del que podria ser una sèrie de Netflix, Canals n’ha fet una novel·la.

Si en realitat l’autor es dedica a la publicitat, d’on ha tret la inspiració per canviar-se de món? Ell mateix es confessa: “Durant molt de temps vaig haver de viure en hospitals per motius familiars; passava moltes hores i com m’avorria, escrivia”. I si bé al principi només eren contes i relats curts, Canals finalment va decidir encendre un portàtil i llançar-se a la piscina de les lletres. “Mai fins aleshores m’havia esclavitzat amb una novel·la”, emfatitza. Si més no, la jugada no li ha sortit pas malament. Ara, en ple 2018, fins i tot l’acompanya el periodista Antoni Bassas en la promoció dels seus llibres.

Al llarg de la Diada de Sant Jordi, Oriol Canals estarà signant exemplars a l’stand del diari Ara situat a la confluència de la Rambla de Catalunya i València entre les 19 i les 20 hores, a la Fàbrica de la Mortiz i a la plaça d’Orfila de Sant Andreu de Palomar. En aquest darrer cas, l’autor hi estarà entre les 13 i les 14 hores de la jornada.

Fotografia | Oriol Canals amb un exemplar de la seva novela, ‘Divi’ / DGM

 

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Cultura

Vés a dalt