El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Les famílies ja es van concentrar a les portes de l'Ajuntament setmanes enrere / DGM

El Mestre Gibert pressiona a Laia Ortiz perquè ampliï l’escola

Societat

Després de 24 anys reivindicant l’ampliació de l’Escola Mestre Gibert, finalment les famílies organitzades en l’AFA han dit prou. Un fins aquí que han traduït en forma de concentració aquest dilluns davant de l’Ajuntament de Sant Andreu, minuts abans que comencés el ple del mes de març. De fet, el soroll dels tambors i timbals ha sigut la tònica sonora de tot el primer terç de l’acte polític, el qual ha quedat eclipsat per la protesta exterior.

 

Però… què reclamen les famílies del Mestre Gibert? Segons exposa l’advocada i representant de l’AFA, Marta Terriba, l’eix vertebral de la reivindicació se centra a aconseguir l’expropiació del solar adjacent que hi ha entre els carrers de Concepció Arenal i del Vallès, per tal d’ampliar l’escola. Tal com denuncia Terriba, el solar resta actualment abandonat i està afectat per un pla urbanístic des de 1990. Un pla on precisament es detalla que el terreny ha d’acollir un equipament d’ús docent, comenta.

És en aquest sentit que, atesa la circumstància de l’escola la qual fa dos anys va haver d’assumir dues línies més, les famílies clamen perquè el recinte escolar creixi en aquest solar. Tal com denuncia l’advocada, actualment al Mestre Gibert “s’incompleixen les ràtios d’espais que marca la Generalitat”, ja que no hi ha espai per tants alumnes.

Si bé des de l’AFA asseguren que s’han dirigit diverses vegades a la gerència del Districte perquè negociï amb el propietari del solar la seva expropiació, la mateixa Terriba detalla que han pogut demostrar mitjançant Patrimoni de l’Ajuntament que encara no s’ha dut a terme cap negociació. Una afirmació que contrasta amb la versió que fonts municipals han donat a L’Exprés de Sant Andreu. Segons aquestes, el consistori estaria negociant una permuta de solars amb el propietari, ja que aquest preferiria no haver de ser expropiat i quedar-se amb algun solar municipal situat en algun barri consolidat.

Tot i aquesta objecció de les fonts consultades davant les afirmacions de la representant de les famílies, des de l’AFA del Mestre Gibert no s’estan de pressionar a la regidora de Sant Andreu i vicepresidenta del Consorci d’Educació de Barcelona, Laia Ortiz, perquè mogui fitxa i asseguri els diners per si s’ha de dur a terme l’expropiació. En aquest sentit, si bé les famílies han assistit al ple per treure “un compromís en ferm del Districte” a l’hora de guardar aquesta dotació econòmica, en sessió plenària la regidora no s’ha pronunciat al respecte. De fet, ha hagut de ser la consellera d’Educació, Blanca Port, qui defensés la postura del Govern local.

Tal com ha exposat Port, des del curs 14-15 que l’administració treballa en la compra o expropiació del solar. Si més no, en cap moment ha detallat que els pressupostos que es van aprovar fa escassos dies contemplessin aquesta partida econòmica. “Hem treballat i continuarem treballant”, ha expressat únicament la consellera.

Mentre s'ha celebrat el ple, l'AFA del Mestre Gibert s'ha concentrat a l'exterior / DGM
Mentre s’ha celebrat el ple, l’AFA del Mestre Gibert s’ha concentrat a l’exterior / DGM

De fet, aquestes paraules tampoc han trigat a ser rebatudes pel del grup polític impulsor del tema al ple. Tal com ha subratllat el portaveu d’ERC, Carlos Rodríguez Escuredo, en cas de no arribar a un acord en breus, l’Ajuntament hauria d’iniciar el procediment d’expropiació. Mètode administratiu, però, qüestionat pel Partit Popular: “Em crida l’atenció que darrerament quan es necessita alguna cosa es cridi a l’expropiació“, ha comentat la seva portaveu, Carmen Santana, qui també ha confessat estar una mica “empanada” en el tema.

Per part de Ciutadans, Marcos Rodríguez ha instat a la regidora a “negociar amb el propietari la compra dels terrenys”. Idea compartida per Ivan Marzá del PSC i Ximena Gadea del PDeCAT, tot i que aquesta darrera ha afegit que si no és possible la negociació de la compra, es procedeixi a l’expropiació directa. Per últim, des de la CUP – Capgirem Barcelona, Ivan Altimira ha advertit de la urgència de l’expropiació i ha posat com a exemple “la caiguda de pedres del mur [del solar]”, que fins i tot va fer reduir encara més l’espai de lleure educatiu aquests darrers dies.

Tot i la predisposició en positiu de tots els grups municipals que van votar favorablement a la proposició d’ERC, des de l’AFA del Mestre Gibert adverteixen: si no s’arriba a una solució efectiva, “ens haurem de plantejar un altre tipus d’accions”.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt