El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Atemptat a Hipercor / ARXIU

Reviure l’atemptat d’Hipercor en primera persona

Societat

Poc més de 30 anys després, l’atemptat d’ETA a Hipercor serà rememorat amb una exposició a la Fabra i Coats. Si bé el comissionat de Memòria de l’Ajuntament, Ricard Vinyes, ja va avançar la mostra setmanes abans de la tràgica efemèride, fins ara no s’ha conegut quin serà el contingut de la presentació, el qual publica en primícia L’Exprés de Sant Andreu.

 

Segons el projecte bàsic de l’exposició, al qual ha tingut accés aquest mitjà de comunicació, la instal·lació temporal es batejarà amb el nom d’“Hipercor. Barcelona ferida”. Una presentació que ocuparà l’edifici principal de la Fàbrica de Creació i que oferirà gran part dels seus continguts en format audiovisual . En aquest sentit, la seva producció ja s’ha tret a licitació per un valor de 126.122,29 euros (IVA inclòs).

Tal com exposa la documentació, els continguts s’organitzaran “en diverses capes que transiten des del món urbà, dels precedents i conseqüències ciutadanes, fins al món íntim de la vida de les víctimes“. Relats que, en relació al format anteriorment esmentat, es presentaran projectats sobre uns cortinatges “que deixin entre veure les relacions entre els diferents temes tractats”, però “evitant construir un relat de causa-efecte”.

L’exposició en format circular en vuit espais: la presentació (amb imatges de gent entrant i sortint de l’Hipercor), l’espai pròleg (amb fotos i notícies de context), l’espai transició (on està situat l’Hipercor, amb mapes, etc.), la bomba (fotografies del moment de l’atemptat, amb rellotge inclòs), l’homenatge (les víctimes mortals), les respostes (amb les imatges de les manifestacions posteriors a Sant Andreu i Barcelona), el judici (com era la bomba, els tres avisos, el no-desallotjament, la foscor mortal, l’evacuació i la sentència i condemna) i la Burocràcia i el dolor (el combat pel reconeixement de les seqüeles). A més, el circuit comptarà amb un darrer espai a mode d’epíleg, dedicat a la memòria i com es va coinstruïr la memòria pública en aquestes tres dècades.

Tot el guió es basarà en un recorregut audiovisual i una seqüència d’imatges en gran format de 4 x 3 metres. En aquest sentit, la instal·lació “té com a propòsit mostrar tota la informació i els fets succeïts en l’atemptat d’Hipercor amb una aproximació objectiva i real”. D’aquesta manera, “el visitant podrà rebre tota la informació i extreure’n les seves pròpies conclusions“.

La intenció de l’exposició es “aproximar-se pausadament a la temàtica central des del món urbà previ a l’atemptat fins a introduïr-se en el món íntim d’aquell fet que va ferir la ciutat i moltes famílies”. O dit d’una altra manera, plantejar “un homenatge a les víctimes d’aquell terrible [atemptat] i posteriorment seguir explicant els eco’s generats per aquell esdeveniment, tant a nivell social com polític“. Un anàlisi que, a més, es farà des de diferents nivells geogràfics: Barcelona, País Basc, Estat.

El format de l'exposició, vist des de dalt / ARXIU
El format de l’exposició, vist des de dalt / ARXIU

Com aconseguir aquesta vivència personal? Mitjançant cortines penjades en format circular, creant diferents cercles sobre ells mateixos. D’aquesta manera, la tela actuarà com parets lleugeres on projectar les imatges en gran format. Després, serà el visitant el que vagi traspassant aquestes cortines per endinsar-se, cada cop més, fins al centre del cercle. Tal com s’explica al document del projecte, es treballarà amb el buit “per a generar espais de reflexió […], creant atmosferes que impactin i emocionin al visitant”.

Després, l’exposició tindrà una segona part on es projectaran entrevistes amb algunes víctimes de l’atemptat que donaran la seva visió actual. A més, un últim panell d’epíleg parlarà de la problemàtica dels monuments oblidats a les víctimes.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt