El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Edifici on es troba situat el local dels exlegionaris, a les Casernes de Sant Andreu / David García Mateu

L’oposició critica l’estratègia de la regidora contra els legionarios

Política

El PDeCAT, ERC i la CUP-Capgirem Barcelona consideren que la millor forma de fer fora als legionarios de Sant Andreu és mitjançant l’adquisició dels solars on la Hermandad duu a terme les seves activitats. Així ho han fet saber a aquest mitjà de comunicació, després de conèixer les últimes notícies en relació a la Fira Militar que durà a terme l’entitat militarista.

 

“Comprar el solar és una opció”, planteja la portaveu del PDeCAT, Ximena Gadea. Possibilitat amb la qual ERC i la CUP-Capgirem Barcelona també estarien d’acord, després d’instar ambdues formacions a adquirir els solars al Consorci de la Zona Franca (CZF) en el passat plenari del mes de febrer. El Govern del Districte, però, va rebutjar els precs.

Tal com va explicar la regidora de Sant Andreu a L’Exprés, el Pla d’Inversions Municipal (PIM) de l’actual mandat, no contempla tal adquisició. Qüestió que, per a Gadea, no resulta vital, ja que, en aquest 2016 passat, el Govern municipal ha acumulat un superàvit que frega els 100 milions d’euros. Tal com asseguren des de les files d’ERC, el valor del terreny no superaria els 3 milions d’euros i permetria desenvolupar el projecte de Casernes des de l’àmbit municipal.

Segons el conseller republicà, Carlos Escuredo, activitats com la Fira Militar “les podríem evitar si el Govern del Districte hauria comprat el solar [que el CZF té cedit a precari a la Hermandad]”. “D’aquesta manera els estaries condemnant a fer només tertúlies de pollastres i societats ornitològiques“, assenyala irònicament.

Als republicans “l’excusa” que hi ha un privat interessat a desenvolupar el solar “no ens val”. “És un projecte que porta 11 anys aturat; demanem que l’Ajuntament s’aculli al seu dret de tempteig i retracte, i una vegada s’hagin adquirit els terrenys decidirem que fem amb els terrenys mitjançant un procés participatiu amb els veïns“, avança Escuredo.

“El Govern va prometre que trauria als legionarios la cessió en precari dels 5.000 metres quadrats”, recorda el conseller de la CUP, Ivan Altimira. De fet, tots tres grups municipals critiquen que l’única mesura que ha pres la regidora del Districte hagi sigut enviar només una carta al CZF. 

Conversa pública a Twitter entre el militant de la CUP-Capgirem Barcelona, Eduardo Cáliz, i l'aleshores regidora de Sant Andreu, Laia Ortiz / ARXIU
Conversa pública a Twitter del 22 d’abril de 2016 entre el militant de la CUP-Capgirem Barcelona, Eduardo Cáliz, i l’aleshores regidora de Sant Andreu, Laia Ortiz / ARXIU

“La carta, òbviament, és insuficient; l’alclade Xavier Trias ja va enviar moltes cartes”, recorda Gadea. I de fet, no va ser l’únic. L’ex-regidora de Sant Andreu, Laia Ortiz, també va enviar una missiva sense cap resultat al delegat executiu, Jordi Cornet. Des del PDeCAT assenyalen que alguna cosa es podria haver evitat si quan el CZF va aprovar la cessió dels terrenys, ICV-EUiA hauria assistit al Consell d’Administració del CZF. “No es van presentar“, recorda la portaveu nacionalista.

El mecanisme de la carta tampoc agrada a la CUP, qui observa amb preocupació l’“escalada de malestar” que hi ha amb les activitats dels legionarios. “Abans desfilades, ara ja Fires Militars”, observa Altimira. “Si el ‘sí se puede’ venia a ser una carta… sembla que ara hem passat al ‘ara no toca’, afegeix.

Respecte a la passejada de vehicles històrics militars que s’ha dut a terme aquest matí a Can Fabra i que ha sigut organitzada des de l’entitat ‘Històrics’, amb la col·laboració dels Amics de la Fabra i Coats, ERC i la CUP-Capgirem assenyalen que l’acte no es pot comparar amb la fira dels legionarios, tot i que expressen el seu malestar per un esdeveniment que “exalta el militarisme”. “L’ostentació de cotxes militars no ens sembla una activitat oportuna si el que volem fer és una societat més justa i basada en la pau“, considera el conseller de la CUP-Capgirem Barcelona, en recordar l’activitat que es desenvoluparà des de l’Ateneu de l’Harmonia com a resposta.

D’altra banda, tant C’s com el PP consideren que ambdues activitats no haurien de representar cap polèmica. “Si compleixen la legalitat i tenen tots els papers en regla sense molestar els veïns, que facin el que vulguin fer; com fa qualsevol entitat independentista“, assenyala el conseller de Ciutadans, Jordi Obón. En la seva opinió, “treure a passejar uns vehicles militars antics no és cap provocació, només que la gent te la pell molt susceptible“.

Des del Partit Popular, Carmen Santana demana a la societat civil que es “preocupi per altres coses amb pau i amor”. De fet, Santana presumeix d’haver-se passejat l’any passat en un dels vehicles militars dels quals destaca que “són Jeeps americans”. Sobre la carta que el Govern del Districte enviarà al Consorci, la consellera popular demana a la socialista Carmen Andrés que “s’aclareixi abans i decideixi amb qui està”.

1 Comentari

  1. Maleïda hemeroteca…
    La Sra Laia Ortiz ha fet el ridícul i ha perdut tota credibilitat al assegurar per programa electoral que ells farien fora els legionaris… De fet, la única que ha marxat per cames del districte ha estat ella, per deixar el seu lloc a una socialista…(us en recordeu d’allò de que no pactarem amb la màfia… del”PSC”…? Ai l’hemeroteca…

    Tanmateix l’Alcaldessa parlant el novembre de 2015 d’acord històric que desencallava d’una vegada per totes la situació de les casernes….i any i mig després! Any i mig! seguim igual… ah no! Perdó Han començat l’edifici per reallotjar els militars..!! Bravo! I un vial que es un pipi can! La resta, res de res…. suposo que no fer ni el parc Santiburcio, amb nom d’un ex-diputat socialista (visca la participació ciutadana per escollir el nom del parc més gran de Sant Andreu) ja els deuria fer massa vergonya… la mateixa credibilitat que la Sra Ortiz. Colla d’incompetents aquests del canvi, decepció majúscula, no tornaré a confiar en ells, em van ben enganyar…

    Per cert, aquesta oposició que tan critica, recordeu que el Sr Trias, alcalde i president del Consorci de la zona Franca, va ser qui va autoritzar la cessió dels terrenys (que ja ocupaven il·legalment)….
    tampoc som tontos…

    Entre uns i altres…. vergonya de polítics, incompetents a més no podeu… passeu a mirar què cobren a la web de l’Ajuntament i espanteu-vos…!

    http://m.eldiario.es/catalunyaplural/quadrats-Hermandad-Legionarios-Sant-Andreu_0_193881517.html

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Política

Vés a dalt