El diari independent de Sant Andreu de Palomar

La Bella Helena Lirica Sant Andreu DGM

Claqueta… música, sexe!

Cultura

Tot un clàssic, però conceptualment avantguardista. ‘La Bella Helena’, adaptada per Vicenç Esteve i dirigida per Joan Taltavull, recrea un paral·lelisme entre la Grècia dels mites divins amb el Hollywood dels mites cinematogràfics. Glamur i postureig al Casal Catòlic. Tota una simbiosi de caràcters que queden retratats pel compàs de la música jazz i swing de l’època. Temps passats, però amb un fil conductor ben contemporani: l’adulteri.

 

L’opereta musical és la darrera funció que presentarà aquesta temporada La Lírica de Sant Andreu. Un acomiadament amb molta personalitat, ja que aquest cop han pogut comptar amb Clara Peluffo, dissenyadora i modista en el mateix Gran Teatre del Liceu de Barcelona. Tal com destaca Taltavull, Peluffo “ha aconseguit el doble joc i la barreja estètica” de l’armadura grega amb les robes glamuroses del Hollywood d’una de les seves èpoques daurades.

Que l’obra s’hagi dirigit sota la batuta de Taltavull i Esteve hagi restat al marge, tot i encarnar al personatge protagonista, no és casualitat. “Amb el Vicenç ens vam conèixer artísticament dalt de l’escenari i un dia em va proposar fer aquesta tasca”. Fet i dit. Joan Taltavull va agafar les regnes del musical i va començar a dirigir sota el seu criteri un equip amb una cinquantena d’integrants, entre solistes, membres de la coral, músics i modistes.

Ara, l’objectiu ha esdevingut una fita i aquest vespre director i equip interpretatiu buscaran sorprendre a l’espectador amb el doble mortal respecte l’obra original d’Offenbach. La sorna del segle XIX evoluciona envers la dècada d’or de les projeccions. De les ridícules divinitats que havia plasmat Offenbach, a les ridícules estrelles de cine d’Esteve i Taltavull.

La Bella Helena de la Lirica Sant Andreu / DGM
La Bella Helena de la Lirica Sant Andreu / DGM

Personatges entre els quals destaca principalment Isabel Valls, qui interpreta a la mateixa Helena. El seu nom potser no diu res per si mateix, però tot lector (i espectador) la sabria reconèixer amb els ulls tancats només d’escoltar-la parlar. Sí, la seva veu és d’aquelles que cada dia sonen, en algun moment o altre, al televisor o a les sales de cinema.

La protagonista del darrer muntatge de la temporada de La Lírica de Sant Andreu és la mateixa dobladora al castellà d’actrius com Penélope Cruz, Mila Kunis, Jennifer Lawrence, Felicity Jones o Amanda Seyfried. Aquesta darrera segurament recordada per tothom com la viva veu de la filla de Meryl Streep (Sophie Sheridan), al musical cinematogràfic de ‘Mamma Mia!’.

Si més no, Valls reconeix que, de tots els registres que ha fet servir al llarg de la seva carrera professional, el paper d’Helena és el que l’ha obligat a posar el to de veu més agut que li han permès les cordes vocals. “Helena és una pija, delicada i diva, però que després quan ha de demostrar el seu caràcter, el treu”, explica.

Qui sí que posa tota la carn al foc es La Lírica. Amb aquest darrer muntatge, la companyia andreuenca s’acomiada de la temporada aquest cap de setmana amb tres úniques funcions al Casal Catòlic. Segons han comunicat els responsables de la coproducció, encara resten algunes entrades a la venda per ‘La Bella Helena’. Oportunitat única a Sant Andreu.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Cultura

Vés a dalt