El diari independent de Sant Andreu de Palomar

arribada-reis-mags-sant-andreu

La cavalcada de Reis es reinventa

Societat

Els Reis Mags d’Orient ja estan de camí. Poques hores manquen perquè apareguin per sorpresa a la plaça de l’Estació de Sant Andreu Comtal. “Volem oferir una cavalcada de proximitat, amb un fil conductor renovat i on els nens puguin tocar fins i tot a Ses Majestat“, explica Ignasi Lluís Prats, des de la Comissió de Festes de Sant Andreu de Palomar.

 

L’arribada dels Reis Mags s’espera a les 17:30 hores a l’estació. Un cop apareguts màgicament, les autoritats els acompanyaran en una marxa de torxes fins al portal del nen Jesús, sota l’aixopluc de la façana de la Parròquia de Sant Andreu. Destaca el fet que aquesta ofrena que no té cap símil amb la resta de cavalcades de Barcelona, així com la posterior donació d’aliments a les Formigues de Sant Pacià per al Banc dels Aliments. “D’aquesta forma els reis no només reben cartes, sinó que també són solidaris amb les persones que no poden tenir les condicions de vida més adequades“, considera Prats.

Amb  l’ajuda d’una passarel·la, Ses Majestat d’Orient entraran a peu a la plaça d’Orfila per dirigir-se a l’Ajuntament i des d’allà el rei Melcior pronunciarà un discurs. Posteriorment, els representants polítics els faran entrega dels tres símbols del Mediterrani: el pa, la sal i la clau de la ciutat per poder entrar a totes les llars a la nit. Amb tots tres regals pujaran a les seves carrosses i des de la plaça d’Orfila enfilaran el passeig de Torras i Bages, pujaran per Palomar, giraran a l’esquerra pel carrer Gran de Sant Andreu i continuaran en línia recta fins a la plaça de Masadas, on s’acomiadaran de tothom amb un nou parlament abans de començar a repartir els regals per les cases.

Durant el recorregut es podran lluir les novetats d’enguany, com la reformulació dels seguicis dels reis Melcior i Gaspar, “que segurament sorprendran gratament al públic”, confia Prats. A més, per primera vegada el rei Baltasar comptarà amb la paritat entre els seus patges reials. Mai abans havia sigut acompanyat de dues patges per “la dificultat que sempre havia representat trobar-les”, declara Prats.

Tot i les reinvencions, l’esperit de la cavalcada continuarà sent el mateix de les edicions anteriors. “Fa cinc anys que vam canviar la línia argumental de la cavalcada i vam idear un eix per unir a totes les carrosses”, rememoren des de la Comissió de Festes. “Això comporta un fil conductor al qual s’adapten les entitats per tal de donar un valor afegit a la cavalcada, en comptes de recrear el que seria més propi d’una cercavila” reflexiona l’organitzador, que tracta d’evitar “la combinació de pikachus i personatges de Walt Disney si no estableixen una línia argumental”.

Sobre les crítiques a les xarxes socials, Prats assegura que les tenen presents i que només l’any passat van fer un recull de 21 pàgines amb tots els comentaris. “Després nosaltres els vam classificar en ‘missatges positius’ els quals tenien en compte l’esforç associatiu i la despesa que fan les entitats per fer possible la cavalcada; ‘missatges aliens’ de persones que criticaven la cavalcada sense haver-la vist; i per últim, missatges de persones que potser haurien d’anar a la de Barcelona“, sintetitza.

A diferència de la cavalcada de la ciutat, l’esdeveniment andreuenc “es fa amb l’esforç desinteressat de moltes de les entitats del nostre territori”, incideix Prats. Mentre que l’Ajuntament de Barcelona inverteix uns 590.000 euros en el seguici del centre, la Comissió afirma que el Districte de Sant Andreu només hi destina uns 20.000 euros.

“Aquests diners els hem d’invertir en el condicionament de les carrosses, l’aparició dels reis mags, disposar de totes les infraestructures i llogar els cavalls, entre altres costos”, explica Prats. Una diferència pressupostària que tracten d’escurçar estèticament amb la participació de més de 800 persones al llarg del seguici.

L’any passat la Guàrdia Urbana va comptar 45.000 persones entre el públic. Enguany l’organització espera repetir una xifra similar: “Ens acostumem a moure entre els 38.000 i els 45.000 assistents”, asseguren. Per la nit del 5 de gener ja hi ha preparats 1.400 quilos de caramels a repartir en els 4,5 quilòmetres de recorregut.

Tags:

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt