El diari independent de Sant Andreu de Palomar

El Teatre Sant Pacià viatja al Pol Nord

Cultura

Per tercer any consecutiu, el teatre de Sant Pacià aposta per celebrar el Nadal amb una proposta innovadora que posa l’èmfasi en la necessitat que tant els adults com els més petits retrobin conjuntament l’esperit que caracteritza aquestes dates.

 

Trencant amb la tradició nadalenca de representar ‘Els Pastorets’, Marta Tolrà torna a pujar a l’escenari la fantàstica maquinària de ‘El Polar Express’ durant aquest divendres 6 de gener i dissabte 7 de gener. Sota la seva batuta, un total de 54 actors, tots ells nens exceptuant els cinc personatges adults, donen vida als protagonistes d’una història que fa viatjar els espectadors fins el Pol Nord per retrobar la màgia d’aquestes festes.

El muntatge parteix de l’adaptació que ha realitzat la pròpia directora de la pel·lícula homònima d’animació dirigida per Robert Zemeckis, que al seu torn s’inspira en el llibre infantil de Chris Van Allsburg. Tal com ha explicat Tolrà, existeix el fals pressupòsit que ‘El Polar Express’ és un film per als més petits per l’animació que el caracteritza. No obstant, la directora matisa que el missatge que transmet la història va especialment dirigit als adults i persegueix l’objectiu de recordar que l’esperit de Nadal s’ha de recuperar “vivint aquestes festes en família i, sobretot, a través dels nens, que són els que aconsegueixen que es mantingui”.

La proposta traspassa el guió de la pel·lícula al llenguatge teatral i barreja diferents gèneres, incloent alguns números musicals interpretats pels nens més grans del grup de teatre de Sant Pacià. No obstant, com ha recordat Tolrà, molts d’aquests actors no són ni molt menys principiants en el món del teatre, sinó que ja porten anys representant les obres nadalenques i sumen l’experiència d’altres funcions.

En quant a l’escenografia, el muntatge s’articula a través d’un enorme tren de fusta que ocupa pràcticament la totalitat de l’escenari i que ha estat construït expressament per l’ocasió per un dels pares dels nens que participen a l’obra. De fet, com ha admès Tolrà, l’ambientació ha estat una de les grans dificultats a l’hora de traslladar la pel·lícula a l’escenari i s’ha acabat solucionant amb èxit gràcies a aquesta col·laboració. A través d’aquest tren, el protagonista, acompanyat d’altres infants, emprendrà un viatge a la terra del Pare Noel on rebran el primer regal de la nit.

La directora reconeix que durant la primera posada en escena del muntatge es va viure un ambient “d’assaig general”, ja que els nens havien tingut poques oportunitats de representar l’obra a l’escenari final. Amb tot, Tolrà valora positivament la rebuda del públic, tot i els “problemes tècnics puntuals”, i destaca que durant la segona representació es van polir totes aquestes dificultats inicials, pel que es mostra optimista amb les dues posades en escena programades per aquest cap de setmana.

Després de diversos anys a càrrec de ‘Els Pastorets’ al teatre de Sant Pacià, aquest és el tercer any que Tolrà ofereix una proposta teatral nadalenca on persegueix la voluntat de “representar l’esperit d’aquestes festes, però fer-ho de manera que no impliqui retornar a la tradició any rere any”. Per aquest motiu, la directora del muntatge va pujar prèviament a escena el ‘Conte de Nadal ‘de Dickens i ‘Reina de les Neus’ de Hans Christian Andersen, obres que “comparteixen totalment el missatge del muntatge d’enguany”.

Periodista especialitzada en les Humanitats i coordinadora de les seccions de Cultura i Opinió. En l'actualitat també exerceix com a periodista a El Periódico de Catalunya. Anteriorment ha treballat en mitjans com l'Agència Catalana de Notícies (ACN) i el Canal150 de Santa Coloma de Gramanet.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Cultura

Vés a dalt