El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Fermín Muguruza presenta la segona part de Black is Beltza

Cultura

Cinc anys després de la seva arribada a Sant Andreu, l’artista, Fermín Muguruza, ha descrit la seva relació amb el nucli urbà com “una història d’amor i lluita”. Aprendre el català, formar part de la comunitat de la Fabra i Coats, la defensa de les urnes l’octubre del 2017… Son les anècdotes que s’han recordat aquest dijous 6 d’octubre a la Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra, en l’acte de presentació de la segona part del seu projecte transmèdia Black is Beltza II: Ainhoa, en format pel·lícula d’animació i còmic.

 

Acompanyat de la il·lustradora d’aquest segon còmic, Susanna Martín, i conduït per la periodista Mònica Terribas, Muguruza ha volgut compartir la feina feta aquests darrers mesos. Aquesta nova proposta és la continuació d’una història de lluites sociopolítiques dins d’un marc internacional on Ainhoa, la protagonista d’aquesta segona part, visita el País Basc en ple conflicte repressiu dels anys vuitanta trobant-se amb les problemàtiques de l’època i, més tard, encarant una estada a l’Afganistan dels últims anys de la guerra freda.

Segons ha explicat, el que ha impulsat a Muguruza en aquest projecte és el mateix que el va impulsar durant els anys vuitanta a iniciar la seva carrera musical: donar a conèixer fets històrics viscuts amb una mirada pròpia en contrast amb la versió que donaven els mitjans de comunicació de l’època. Precisament és aquesta mateixa dinàmica és la que s’ha seguit en l’elaboració de la versió en còmic. Dins de la seva llibertat artística i amb l’única condició de mantenir unes semblances entre els personatges d’una pel·lícula i de l’altra, Susanna Martín també ha presentat la seva pròpia interpretació de la història de Black is Beltza, inspirada, sobretot, per la música i lletres de la banda sonora del film.

Mentre que per una banda Fermín Muguruza ha promès una apassionant història de personatges revolucionaris. Per l’altra també ha aprofitat per acomiadar-se del seu auditori amb una fotografia del seu desaparegut germà Iñigo, amb qui va compartir escenaris amb Kortatu: “La bellesa que desprèn el somriure de la gent que vol canviar el món”.

Per últim, recordar que Fermín Muguruza va iniciar la seva carrera musical dins del panorama del rock radical basc dels anys vuitanta, amb Kortatu i després de la dissolució d’aquest, Negu Gorriak. Simpatitzant sense complexos de l’esquerra abertzale, ha col·laborat també amb organitzacions socials i polítiques basques i ha estat columnista en diaris com Egin i Argia.

Fotografia | Biblioteca Ignasi Iglesias – Can Fabra

1 Comentari

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Cultura

Vés a dalt