El diari independent de Sant Andreu de Palomar

El Festival Grec aterra a l’escenari del SAT!

Cultura

Estiu és sinònim a Festival Grec ja no només a Barcelona, sinó també a Sant Andreu. L’esdeveniment capdavanter de la ciutat presentarà fins a quatre propostes artístiques al Sant Andreu Teatre (SAT!), les quals van des del teatre i la dansa, fins al cinema. Segons l’organització, aquest Grec vol ser una explosió de llum i d’optimisme i guanyar terreny per a la cultura després d’una etapa marcada per la pandèmia. “Aquest Grec 2021 és un gran festival que vol reflectir la potència de la creativitat escènica de Barcelona i que aposta per donar suport al sector fent que més de la meitat dels espectacles programats siguin coproduccions”, subratllen.

 

L’eix del programa d’enguany girarà al voltant de l’Àfrica barcelonina, “la que tenim a tocar, i escolta tant els africans que viuen a Catalunya com els afrodescendents”, exposen. Una aposta que “no renunciarà a la presència de la creació internacional, amb propostes que ens arriben del continent africà i d’altres, desenvolupades als escenaris europeus”. De fet, la voluntat ha sigut convidar a aquelles representacions i projectes que “s’inspiren i es creen a Barcelona”, les quals no deixen de dialogar amb el talent local.

En el cas del SAT!, la primera funció que hi ha programada és per aquest mateix dimecres i dijous. Sobre l’escenari la companyia d’Aïda Colmenero Dïaz presentarà Dos de novembre: el quitador de miedos. Una reflexió sobre el naixement i la mort i la manera com ens relacionem amb els nostres ancestres, la qual forma part del projecte multidisciplinari “Ella Poema” de la mateixa Colmenero. Les intèrprets internacionals Rokhaya Thioune i Amie Mbye ocuparan l’escenari amb una coreografia que recordà al públic que mai està sol i que hi ha una realitat que l’envolta, des del pla terrenal fins a l’espiritual.

Ja la semana vinent la companyia Teatre al Detall presentarà La motxilla de l’Ada, obra que relata la història d’una nena trans que lluita per desprendre’s del nom d’Adam, el qual no sent que es correspongui amb la seva identitat. Des de ben petit sentia que la motxilla invisible que duia li pesava massa. Somiava que era una nena i se sentia feliç, lleugera i lliure. Així que un dia va decidir “perdre la motxilla” i, amb la motxilla, també va perdre l'”m” del seu nom i l'”m” de masculí… i es va convertir en l’Ada. Precisament, La motxilla de l’Ada és la darrera obra una trilogia escènica i musical dedicada a les “nenes valentes”, després de presentar L’Endrapasomnis i La nena dels pardals.

En tercer lloc, el SAT! acollirà No es país para negras, de la companyia que rep el mateix nom. Silvia Albert Sopale, autora i protagonista de la peça, reflexiona sobre com la societat veu als afrodescendents i com aquesta mirada afecta en la construcció de la pròpia identitat. La infantesa i l’adolescència de la protagonista seran moments destacats en una representació que analitza, amb humor i ironia, temes que van des del racisme fins a la sexualitat de les dones negres, passant per la identitat.

Per últim, el 23 i el 24 de juliol la companyia Gorsy Edú acapararà el SAT! amb la representació El percusionista; un espectacle que combina narració, música i dansa, creat i dirigit per Gorsy Edú, i basat en les arrels africanes de l’artista. Aquest presentarà a un únic intèrpret que explicarà la història d’un avi i el seu nét. L’ancià fa servir la música per transmetre al noi la saviesa i els coneixements del seu poble, però els anys li pesen i s’està quedant cec. Per tal de trobar una manera de guarir-lo, el noi començarà un llarg viatge que el durà fins a Europa, on arribarà amb el saber de l’Àfrica ancestral, expressat mitjançant la música, com a únic equipatge.

Fotografia | Cia. Gorsy Edú

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Cultura

Vés a dalt