El diari independent de Sant Andreu de Palomar

El PSC torna a conquerir Sant Andreu de Palomar

Política

A les eleccions posteriors als fets de l’1 d’Octubre Sant Andreu de Palomar va adoptar el paper de Gàl·lia sobiranista en no cedir victòria a Ciutadans. Quan la formació encapçalada per Inés Arrimadas tenyia de color taronja la pràctica majoria dels barris perifèrics de Barcelona, al nucli andreuenc els republicans plantaven bandera després de dècades sense pujar al més alt del podi en unes catalanes. En aquesta darrera jornada electoral del 14F, però, l’Esquerra Republicana no ha sigut capaç de fer valer els vots del Casc Antic i aferrar-se a la primera plaça. Dit d’una altra manera, el que no va aconseguir C’s, ho ha materialitzat el PSC.

 

Sant Andreu de Palomar ha tornat a votar socialista. L’opció política liderada per Salvador Illa ha sigut l’única capaç d’aglutinar més electors respecte a les darreres eleccions al Parlament de Catalunya i fins i tot s’ha permès el luxe de desmarcar-se d’ERC amb dos punts de distància. Una diferència de 600 paperetes que, en el seu conjunt, també reflecteixen les dues ànimes de la meitat del veïnat: la meitat del pastís electoral se l’han cruspit els socialistes i els republicans, mentre que l’altra meitat se l’han hagut de repartir les altres set candidatures.

La mossegada més grossa se l’ha emportat Junts (tot i haver-se deixat pel camí als simpatitzants del PDeCAT). Sí, els neoconvergents d’Àngels Chacón han obtingut un resultat ínfim a Sant Andreu de Palomar (1,44%), però ha sigut suficient perquè la candidatura de Laura Borràs no hagi pogut retallar distàncies amb els republicans andreuencs. En canvi, on pràcticament es desconeix la paraula dissidència és entre els electors d’En Comú Podem. Tot i perdre sufragis per la caiguda de la participació, els comuns han mantingut intactes els suports (10,3%).

Mentre que el sobiranisme s’ha mantingut fort al Casc Antic, el socialisme ha conquerit tot el sector de blocs de pisos // L’E

La segona meitat de la taula

En l’endemig que uns han sabut tancar files amb els seus espais ideològics, altres han tingut l’habilitat de seduir els votants sobiranistes descontents amb l’executiu Junts – ERC. La CUP ha aconseguit un dels seus millors resultats electorals i s’ha situat cinquena formació política al territori, pel davant de C’s, VOX i el PP. Una posició que consolida als anticapitalistes com a força a Sant Andreu, després de la seva resurrecció a les darreres generals.

En canvi, on res sembla consolidar-se és a l’arc que va de la dreta fins a l’extrema dreta. Mentre que el votant socialdemòcrata de C’s ha retornat al PSC i el més reaccionari s’ha apuntat al carro de l’extrema dreta, la formació taronja amb prou feines ha sobreviscut al taulell electoral. Això sí, a Sant Andreu encara ho ha fet amb prou dignitat en no deixar-se superar ni per VOX, ni pel PP.

De totes maneres, l’estoicitat de C’s no amaga els 7.000 vots que s’ha deixat pel camí la llista encapçalada per Carlos Carrizosa i que, en bona mesura, ha alimentat als ultres (els quals tampoc han guanyat gaire més espai electoral del que ja van aconseguir a les darreres generals). Per últim, assenyalar que el PP ha tornat a aconseguir uns mals resultats a les urnes, encara que seria injust fer-los víctima de cap escabatxina: els andreuencs del PP han tornat a votar al PP.

Blocs estàtics

Pel que fa a la lectura en clau relació Catalunya / Espanya, a diferència dels resultats al conjunt del país, a Sant Andreu de Palomar cap bloc polític ha aconseguit guanyar pes. És a dir, ni sobiranistes ni constitucionalistes han ampliat els seus suports respecte a les anteriors eleccions al Parlament de Catalunya, fet que suposa que totes dues opcions es mantinguin estàtiques. Una immobilitat que beneficia a l’opció independentista, pel fet que segueix com a majoritària entre el veïnat (cinc punts de marge).

Unes eleccions insòlites

Després d’encadenar participacions històriques rere participacions històriques, els comicis d’aquest 14F passaran a la història no només pel baix percentatge de veïns que s’han apropat a les urnes, sinó per la imatge que quedarà per la memòria. Novament la COVID-19 ho ha capgirat tot, i el que semblava una cita amb les urnes que s’aniria a finals de primavera, s’ha acabat produint sota un amenaçador cel d’hivern. Tota una conjunció d’elements que, així i tot, no han evitat que el veïnat de Sant Andreu de Palomar hagi sigut un dels que més s’ha mobilitzat.

Nota | Dades de la Generalitat de Catalunya amb el 100% escrutat

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Política

Vés a dalt