El diari independent de Sant Andreu de Palomar

ERC guanya a Sant Andreu, on s’imposen els independentistes

Política

Doble victòria pel bloc sobiranista. Mentre que ERC ha revalidat la victòria que ja va aconseguir el passat 28A a Sant Andreu de Palomar, el bloc independentista s’ha imposat per primera vegada a unes Eleccions Generals. Mentre que ERC, JxCAT i la CUP han aglutinat el 42% dels vots dels andreuencs, el PSC, el PP, C’s i VOX han sumat el 39,5% dels suports. De fet, el bloc favorable a la unitat d’Espanya ha caigut gairebé cinc punts en només mig any.

 

La victòria dels republicans ha sigut més folgada que l’obtinguda al conjunt del Districte. En nombres absoluts, a Sant Andreu de Palomar ERC s’ha imposat al PSC per un miler de paperetes i ha incrementat la minsa distància que ja els va separar a l’abril (tres escassos punts). Si més no, resulta rellevant assenyalar que totes dues formacions han perdut suports respecte als anteriors comicis.

Qui s’ha beneficiat d’aquesta davallada? Difícil de conjurar cap hipòtesi. L’únic cert és que JxCAT ha aconseguit seduir a més votants (puja fins i tot en nombre de paperetes, tot i la caiguda generalitzada de la participació), i que les sigles de la CUP han generat més confiança que les del Front Republicà. A més, s’ha de tenir en compte un altre ítem: el creixement del bloc independentista. Mentre que al 28-A les formacions independentistes que van aconseguir representació parlamentària van aplegar el 37,2% dels vots, aquest novembre la xifra ha pujat fins al 42%.

Aquest fet ha comportat que per primera vegada els independentistes superessin per primera vegada als constitucionalistes. De fet, en cas d’haver mantingut els votants percentuals, el bloc partidari de la continuïtat de Catalunya dins d’Espanya encara dominaria Sant Andreu de Palomar. La circumstància, però, és que de sumar el 44,3% dels electors a l’abril, ha passat a aplegar el 39,5%. Amb tot, sense comptabilitzar l’espai que ocupen els comuns, el qual no ha variat precisament. Els de Jaume Asens només han caigut un punt.

La dada que sí que persisteix en el temps és la del suport a forces polítiques considerades d’esquerres (ERC, PSC, En Comú Podem i la CUP). Set de cada deu andreuencs s’han decantat per alguna d’aquestes formacions. Per contra, l’extrema dreta ha doblat el seu resultat i pràcticament un de cada 20 veïns ha decidit votar a Vox. Què se suposa que ha alimentat a aquesta formació ultra? L’enfonsament de Ciutadans, que s’ha deixat pel camí la meitat dels seus escrutinis. En canvi, el PP ha aconseguit insuflar aire i ha millorat el pitjor resultat electoral que ha obtingut mai.

Per últim, posar de relleu la dualitat de vot territorial que ha arrelat a Sant Andreu de Palomar. En aquest sentit, els carrers de Joan Torras i Augstí i Milà marquen una espècie de frontera. Mentre que els republicans s’han imposat en la franja que va d’aquesta línia cap a la rambla de Fabra i Puig, els socialistes s’han mantingut com a primera força a pràcticament totes les illes de cases que hi ha direcció passeig de Santa Coloma. A diferència d’altres comicis, els comuns no han sigut la primera força a cap de les meses electorals d’aquest passat 10N.

Dades | Departament d’Estadística de l’Ajuntament de Barcelona

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Política

Vés a dalt