El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Solar del futur parc d'Antoni Santiburcio a les Casernes / David García Mateu

Santiburcio ‘se queda’

Societat

Final. Tot i el darrer intent de la CUP – Capgirem Barcelona per canviar-li el nom, la zona verda de les Casernes s’anomenarà Parc d’Antoni Santiburcio. Si bé la formació anticapitalista ha intentat forçar en el darrer ple el rebateig de l’espai (encara per inaugurar), la resta de formacions li han girat l’esquena i només ERC s’ha abstingut a la seva proposició.

 

A parer del conseller cupaire, Ivan Altimira, el més adient seria batejar l’espai amb el nom de ‘Parc de Jaume Oller i Prats’, en referència al primer andreuenc mort en la Guerra Civil, en comptes de donar-li el nom d’Antoni Santiburcio, exregidor socialista del Districte i mort l’any 2001. Segons ha exposat Altimira, a l’hora d’escollir el nom no va haver-hi participació veïnal i ha criticat que es decidís l’any 2007, “quan encara ni hi havia un parc”.

A la proposició de la CUP no s’ha sumat cap partit i només ERC ha donat la seva abstenció, pel fet que en el seu moment ja van votar en contra a posar-li aquest nom. Tal com ha explicat el conseller republicà, Quim Pañart, “pensem que [Santiburcio] té prou importància per recordar que ha sigut històricament”, però en paral·lel ha assenyalat com “va ser una persona que va crear opinions molt diverses“. A més, Pañart ha assegurat preferir batejar la zona verda com a Parc de les Casernes, tot i que no ha volgut oblidar “la necessitat imperiosa de començar a posar noms de dones als nous espais”.

Pel que fa a la resta de formacions, totes elles s’han alienat amb el fet de mantenir el nomenclàtor ja establert. Des del PP fins al PDeCAT, passant per Ciutadans i els comuns. Tal com ha sostingut la consellera del PP, Carmen Santana, “ja fa temps que es va arribar a aquest acord”, i ha afegit que “és curiós com es tracta d’una imposició si proposen [noms] altres, mentre que és un acte democràtic si els proposen vostès”, en referència a la proposició de la CUP.

En la mateixa línia, el conseller del PDeCAT, Roger Mestre, ha recordat com l’any 2007 ja van votar a favor d’aquest nom i que per tant en aquest darrer ple havien d’actuar “amb consciència i coherència”. “El que s’ha de fer en aquesta ciutat és sumar; va ser un regidor de l’època dels ajuntaments democràtics i va ser una persona que va transformar aquest districte”, ha considerat Mestre.

Per últim, mentre que Ciutadans ha donat suport a mantenir el mateix nom, el conseller socialista, Ivan Marza, s’ha dirigit directament a la CUP per notificar-li que la seva proposta “no compleix cap requisit per canviar el nomenclàtor”. En paral·lel, des de la bancada dels comuns, el conseller de Cultura del Districte, Felipe López-Aranguren, ha destacat que amb les entitats que van impulsar el canvi de nom de Santiburcio a Jaume Oller ja s’ha arribat a un acord.

De quin tipus d’acord es tracta? Segons ha avançat López-Aranguren, el futur Casal de Joves de les Casernes durà el nom d’aquest andreuenc assassinat pels colpistes del complex militar. A més, el conseller de Cultura ha revelat que aquesta proposta va ser aprovada a la taula de memòria històrica de la ciutat “sense ningú en contra”.

Fotografia | Solar del futur parc d’Antoni Santiburcio a les Casernes / DGM

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt