El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Un metro aturat a l'estació de La Sagrera / DGM

Els sindicats convoquen una setmana de vaga general

Societat

Després de diferents advertiments, la vaga general ja és una realitat. Des del proper dimarts 3 d’octubre fins al dilluns 9 de la setmana vinent, els serveis i transports públics patiran greus alteracions. Tal com ha decretat el Departament de Treball de la Generalitat, els serveis mínims afectaran des de la mobilitat fins als serveis hospitalaris i educatius.

Banner Ajuntament 300x250
 

Si bé CCOO i UGT no han donat suport a l’aturada laboral, s’ha de destacar que els sindicats que han convocat la vaga general tenen una forta presència en sectors com l’educatiu o el dels transports públics. En aquest sentit, la CGT, la COS, l’IAC i la Intersindical justifiquen la vaga general per “la repressió i la vulneració dels drets fonamentals”, en al·lusió a les mesures adoptades per l’Estat espanyol en la seva intenció d’impedir el referèndum.

Per la seva banda, la Generalitat de Catalunya ja ha acceptat la convocatòria de vaga i ha fixat uns serveis mínim del 33% en la circulació dels trens de Rodalies i Regionals de Renfe (durant tots els dies). En el cas del metro, els autobusos i els Ferrocarrils (FGC) només circularà el 25% dels combois habituals durant les hores puntes (de 6:30 hores a 9:30 hores, i de 17 hores a 20 hores). En el cas dels transports interurbans, d’aquests només donarà servei la meitat de la seva flota habitual. Per la seva banda, Renfe ja ha presentat les seves queixes formals a la Generalitat per considerar insuficients els serveis mínims.

Els autobusos només circularan al 25% en hora punta / DGM
Els autobusos només circularan al 25% en hora punta / DGM

La vaga general també afectarà el normal funcionament de l’administració pública, sobretot en matèria d’ensenyament. El principal sindicat de professors i professores, l’USTEC, es troba dins de l’Intersindical Alternativa de Catalunya (una de les organitzacions laborals que ha convocat la vaga general). Una raó per la qual caldrà parar atenció en el nombre de professors que aniran a donar classe. En aquest sentit, el Departament de Treball espera tenir a les escoles no universitàries i escoles bressol una o dues persones de cada equip directiu i un professor per aula. Si més no, en el cas d’infantil i primària, només hi haurà un professor per cada sis aules.

En l’àmbit de la justícia, tot el personal adscrit als jutjats de guàrdia haurà d’anar a treballar, així com el personal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el de les audiències provincials o els treballadors del penal i d’instrucció. Les urgències sanitàries també s’esperen tenir garantides, tot i que només treballarà el 25% de la plantilla de l’assistència extrahospitalària.

Segons la sectorial d’educació de la CGT, la vaga general vol “rebutjar l’escalada repressiva del Govern de l’Estat espanyol mitjançant les detencions que estan realitzant les forces policials i militaritzades”. A més, el sindicat afegeix “la persecució a càrrecs electes i treballadors del sector públic i privat”. Tot, en un context “d’estat d’excepció encobert, dut a terme pel Govern del PP i els seus aliats”. En opinió de la sectorial, “la resposta del Govern de l’Estat espanyol a l’expressió democràtica de Catalunya és més pròpia d’èpoques passades que no d’un país que diu viure en democràcia”.

FOTOGRAFIA | Un metro aturat a l’estació de La Sagrera / DGM

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt