Els gegants de Sant Andreu ARXIU

L’Ajuntament del poble navarrès defensa els gegants andreuencs

Societat

Els gegants de Sant Andreu seran ben tornats a Sarriguren. Així ho ha fet saber a L’Exprés de Sant Andreu l’Ajuntament de la Vall d’Eguesibar (municipi que abraça la petita població navarresa), després de la polèmica sorgida arran de la desfilada dels gegants de Sant Andreu de Palomar en el marc de la seva Festa Major.

 

Si bé els mitjans de comunicació locals asseguraven que la comparsa andreuenca “va provocar sorpresa entre les famílies” i que representava una “ofensa” per alguns veïns i veïnes, el conseller de Cultura del municipi, Joseba Orduña, desmenteix les informacions publicades: “Són dos personatges benvinguts a la vall i en cap moment han causat cap problema“.

Tal com assenyala Orduña, els geganters andreuencs “s’han portat de meravella tant quan ens han visitat, com quan nosaltres hem viatjat a Sant Andreu de Palomar”. Sobre la denúncia verbal pel tors despullat de la figura femenina i masculina, Orduña llença una reflexió: “l’equip de Govern considera que les coses no són com semblen, sinó que depenen dels ulls amb les que les mirem”. En el cas del cas dels gegants, contempla que, “qui qüestiona això, es defineix a si mateix”.

En rememorar la cavalcada, el conseller de Cultura assegura que “ningú es va queixar i les figures catalanes els van encantar a les famílies, ja que a Navarra els gegants són diferents”. “De fet, va ser l’activitat amb més èxit de públic infantil“, recorda.

Des de l’equip de Govern consideren que als denunciants “se’ls en va anar el cap”. Una polèmica impulsada pel grup polític de l’oposició Unió del Poble Navarrés (UPN). “Han tret les coses de context i per atacar a l’executiu no tot val, sobretot quan estàs jugant amb les tradicions d’altres pobles“, questiona Orduña. “Qui s’han cregut que són per poder posa en qüestió les tradicions d’altres pobles?; és molt lleig”, exclama el conseller.

En opinió del representant polític, “com que les festes van anar molt bé, alguna cosa havien de treure; però criticar això ens sembla horrible”. Si bé el problema no apunta a tenir més transcendència en terres andreuenques, a la Vall d’Eguesibar el conflicte continuarà viu fins al proper plenari de la població. UPN ja ha confirmat a aquest mitjà de comunicació que presentarà una moció contra un altre espectacle de les festes. La comparsa, però, quedarà fora del text que entrarà el partit polític de centredreta.

Des de la Germandat de trabucaires, Geganters i Grallers de Sant Andreu, el seu president, Maurici Arias, també entenen que tot plegat es tracta de “l’acció d’un partit polític que carrega contra un Govern municipal“. Arias destaca que “la relació amb la gent de Sarriguren va ser molt cordial i educada; ens van atendre perfectíssimament amb tot el que vam poder necessitar”, assegura.

Des de la colla no es van assabentar de la polèmica fins dies després, tot i que es congratulen d’haver sigut la notícia més llegida dels mitjans navarresos. Segons sosté Arias, els arguments d’ofensa als cristians cauen pel seu propi pes: “En els 35 anys de vida dels gegants, 32 anys els han passat resguardats a l’Església de Sant Andreu de Palomar”.

1 Comentari

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*