cupula-vidre

Calatrava presenta un projecte per reformar la cúpula de Sant Andreu

Societat

Habemus cúpula. L’Arquebisbat de Barcelona ha desvetllat que des de fa mesos treballa conjuntament amb l’arquitecte Santiago Calatrava per reformar la cúpula de la Parròquia de Sant Andreu. El professional valencià, constructor del pont que porta el seu mateix nom a La Sagrera, ha presentat un nou projecte per reformar la malmesa infraestructura eclesiàstica.

 

Des de fa anys que es produeixen despreniments a l’interior del temple. Fins i tot la rectoria ha hagut de restringir l’accés a la zona del creuer. Ara, però, la circumstància pot tenir una ‘ràpida’ solució. En el dossier tècnic que ha presentat Santiago Calatrava, el seu equip detalla totes les característiques icòniques que tindrà la nova cúpula de vidre.

cupula-esglesia-vidre-lateral

El disseny recupera l’essència del projecte que va quedar relegat a un calaix, després que Calatrava perdés el concurs per reformar el Reichstag alemany. En aquell moment l’arquitecte valencià va acusar el vencedor Norman Foster de plagiar la seva idea de cúpula transparent, però el tribunal no va admetre el recurs. Els experts van considerar que un element clàssic de l’arquitectura (com és una cúpula), no està subjecta als drets d’autor.

Ara el disseny original quedarà reajustat al diàmetre del tambor de l’església. La construcció aconseguirà reduir la fatiga que suporta l’estructura en un 60%, ja que els materials que s’utilitzaran tenen un pes significativament menor. La simbiosi de vidre i l’acer també comptarà amb una escalinata per als feligresos i curiosos que vulguin observar Sant Andreu i la ciutat de Barcelona des d’un punt de vista únic.

La tangible transparència del nou disseny també té les seves ombres. Amb el nou ordre arquitectònic, Sant Andreu perdrà el seu singular ‘skyline’, alhora que el punt més alt de la parròquia quedarà 10 metres per sota de l’actual creu que presideix actualment l’edifici. Una pèrdua que el rector de la parròquia tampoc dóna gaire rellevància. El mossèn assegura que “mantenir l’actual disseny era una tasca massa complexa i no tenia totes les garanties de poder aguantar 100 anys més”. L’Arquebisbat assegura que el pressupost pactat amb el despatx d’arquitectes està establert en 30 milions d’euros.

1 Comentari

  1. Quan entri la llum a tanta tafaneria encoberta ,les tres cultures conviuran en pau. Aquest es l´elogi de la sinagoga , la mezquita i la cristiana fosca de llum .

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*