El diari independent de Sant Andreu de Palomar

El referèndum ‘fake’ obre el debat sobre un Sant Andreu independent

Societat

No, Sant Andreu de Palomar no s’ha independitzat de Barcelona el mateix dia que es commemoraven 124 anys de la seva annexió. Tampoc es va fer cap referèndum. Però… i si fos real? Quina viabilitat pot tenir la creació d’un nou municipi? Quines formes d’organització social, política i econòmica es poden generar al territori si esdevé autònom? Tots aquests interrogants són els que es tractaran de resoldre en un debat – vermut aquest mateix dissabte a les 12 hores a l’Ateneu l’Harmonia.

 

Les notícies ‘fake’ d’un suposat referèndum d’independència que han publicat tant aquest mitjà com d’altres d’àmbit local formen part de la campanya per incentivar l’esperit crític i donar difusió a la trobada a l’Harmonia. Dit d’una altra manera, tractaven de fer reflexionar als lectors sobre la necessitat, o no, de seguir assumint l’annexió de l’antic municipi de Sant Andreu a Barcelona, la qual es va produir pels interessos econòmics del segle XIX.

Tal com emfatitzen des de l’organització del debat a l’Ateneu l’Harmonia, “en un context de multicrisi com l’actual, pensem que cal replantejar-nos tot allò que no funciona i que no garanteix el benestar col·lectiu, en aquest cas el de Sant Andreu”. L’objectiu de la notícia de la independència no era un altre que fer una “provocació per a pensar… i per què no? Què és el que podríem i voldríem canviar en un lloc com Sant Andreu on el sentiment de pertinença mai s’ha perdut al llarg d’aquests 124 anys?”, assenyalen.

Entre altres qüestions, el debat – vermut de dissabte girarà entorn els motius pels quals Sant Andreu hauria de tornar a esdevenir poble, si podria acollir alguna alternativa al sistema capitalista, com podria convertir-se en un poble sobirà o com es podria organitzar sociopolíticament. En paral·lel, els assistents o les persones que ho desitgin, també podran visitar fins a l’1 de maig l’exposició organitzada per la Comissió 20 d’abril.

Pancarta 'Sant Andreu no és BCN' al campanar de la Parròquia / David García Mateu
Pancarta ‘Sant Andreu no és BCN’ al campanar de la Parròquia. Any 2017 / DGM

1 Comentari

  1. Bon dia, No sé si és gaire adient obrir un debat sobre un tema tan delicat i que genera tanta controvèrsia i tant malestar entre la gent com és una independència, sigui de l’índole que sigui, és un tema que ha portat a enemistar gent i enemistar-nos amb altres comunitats. Sóc un seguidor de l’exprés de Sant Andreu, però aquestes notícies fan que em planteixi seguint sent-ho.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt