El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Carles Puigdemont i Ada Colau a homenatge per les víctimes de latemptat dETA a l'Hipercor / DGM

Colau i Puigdemont demanen perdó a les víctimes d’Hipercor

Política

El darrer homenatge que s’ha celebrat en memòria de les 21 víctimes mortals i els 45 ferits de l’atemptat de l’Hipercor ha comptat amb la presència de les màximes autoritats del país i de l’Estat. En total, unes 300 persones s’han congregat al voltant del monòlit de Can Dragó per assistir a l’acte que ha organitzat l’Associació Catalana de Víctimes d’Organitzacions Terroristes (ACVOT).

 

Entre els discursos que s’han pronunciat 30 anys després de l’atemptat, han destacat els de l’alcaldessa Ada Colau i el del president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont. Tots dos han coincidit en demanar disculpes a les víctimes de l’atac de l’Hipercor per si l’Ajuntament i/o la Generalitat no han estat a l’alçada de les circumstàncies. Un ‘mea culpa’ en el que Puigdemont també ha reconegut la baixa empatia de les institucions en determinats moments.

Colau ha expressat “humilment” les seves disculpes “per si l’Ajuntament de Barcelona no sempre ha estat a l’alçada en l’acompanyament de les víctimes del pitjor atemptat terrorista patit a Barcelona”. En aquest sentit, l’alcaldessa ha mostrat el seu “profund respecte” i ha demanat “no oblidar mai” a les víctimes. En aquest sentit, totes dues autoritats han expressat la necessitat de “reparar” a les famílies afectades si s’han sentit menystingudes.

Per la seva banda, el president de l’ACVOT, José Vargas, ha instat a “no oblidar mai a tots aquells que en un fatídic dia van veure i van sofrir l’horror”. Un mal comès pels terroristes, els quals Vargas considera que han rebut “l’aval i la justificació” dels que “tornen a estar en les nostres institucions democràtiques”. Tot i això, ha assegurat que des de l’associació de víctimes “no hem permès mai la manipulació política del dolor de les víctimes”.

La vicepresidenta del Govern d'Espanya, Sáenz de Santamaría acompanyada de José Vargas (ACVOT) en l'exposició sobre l'atemptat d'ETA a l'Hipercor / DGM
La vicepresidenta del Govern d’Espanya, Sáenz de Santamaría acompanyada de José Vargas (ACVOT) en l’exposició sobre l’atemptat d’ETA a l’Hipercor / DGM

La inauguració d’una exposició fotogràfica sobre els 30 anys de l’atemptat d’Hipercor a l’Arxiu de la Corona d’Aragó, ha servit al conseller de la Generalitat, Jordi Jané, per refermar “la nostra més ferma voluntat de lluitar contra tot allò” que pugui “generar tant dolor entre les persones”. Una línia argumental a la qual ha afegit la necessitat de reconèixer la tasca que realitzen els cossos de seguretat contra l’amenaça terrorista.

El conseller Jané també ha assenyalat que normalment s’acostuma a dir que “fa 30 anys van morir 21 persones, però no és cert, van morir 22; una de les persones estava embarassada“, ha assenyalat. “Una persona que segurament hauria nascut si no hauria sigut per aquell macabre atemptat”.

En la seva intervenció, el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, ha afegit que “si permetem que la història l’escriguin els botxins, els qui patiran eternament seran les víctimes”. A més, Zoido ha aprofitat la presentació de l’exposició per demanar a ETA la seva dissolució definitiva.

Si bé l’acte celebrat a Can Dragó ha estat marcat per un rigorós respecte als discursos de les autoritats, les primeres paraules del president de la Generalitat s’han vist truncades per crits de “Viva España” i “golpista”, provinents d’un reduït sector del públic. Immediatament, el president de l’ACVOT ha demanat “si us plau” silenci i respecte. “Estem en un acte de víctimes del terrorisme; no és cap acte polític“, els ha recordat.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Política

Vés a dalt