El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Un dels viatges pagats per les constructores hauria sigut a l'illa de Formentera / JayJay Pictures

Els suborns en les obres de l’AVE contemplaven viatges de “plaer”

Societat

Tres ex-alts càrrecs d’Adif a Barcelona i un directiu de l’empresa Corsan han sigut citats a declarar pel pròxim 17 de juliol. La causa que instrueix la titular del Jutjat d’Instrucció número 9 de Barcelona, Silvia López Mejías, els vincula a una presumpta trama de malversació de fons públics i suborns en les obres de l’AVE.

 

De fet, no són els únics cridats als tribunals, segons publica El Periódico. D’aquí a unes setmanes també passaran pels tribunals els directius de quatre constructores de primer nivell com Copasa, Acciona i Sacyr, així com la mateixa Corsan.

Segons investiga la magistrada, aquestes empreses haurien regalat una vintena de luxosos viatges de “plaer”, com a les pistes d’esquí d’Aspen (Colorado, EUA), a Andorra, Sant Moritz (Suïssa), París (França), Whistler (Canadà), Sant Anton (Àustria) o estades en apartaments a Formentera. El total de les escapades sumaria una factura total de 152.590 euros. Fins i tot la Guardia Civil ha trobat fotografies dels ex-alts càrrecs d’Adif en algunes d’aquestes destinacions.

El que ara intenta esbrinar la Guàrdia Civil és qui era la persona que s’encarregava de representar l’agrupació de les constructores. Tal com assenyala el fiscal, més enllà de la greu “reiteració” amb la que les empreses privades “complimentaven” als funcionaris públics, la qüestió més greu és que es tractaven de les societats adjudicatàries de les obres públiques de l’AVE.

De fet, una de les carpetes judicials investiga la presumpta malversació de fons en el tram de l’AVE que va des de la Sagrera fins al Nus de la Trinitat. Segons sosté la Guardia Civil, es van incloure “mesures falses incrementades” en les certificacions d’obra i en les liquidacions finals. A més, els agents han trobat documents que certificarien aquestes manipulacions. Tal com s’apunta en un cas: “és necessari que s’augmenti l’import”, en referència als costos que han comportat uns moviments de terres.

Cal destacar que aquesta investigació és paral·lela al cas que va esclatar el passat juny del 2016. En aquest episodi anterior es van arrestar a 13 persones acusades d’inflar factures fins a arribar a desviar 82 milions d’euros. L’operació va ser dirigida pel jutjat d’Instrucció número 26 de Barcelona i encara no hi ha sentència sobre la presumpta malversació de fons que es va dur a terme en els accessos a l’estació de la Sagrera (realitzada per les empreses FCC, Ferrovial Copisa i Rubau) o en l’estructura de la mateixa instal·lació ferroviària (Dragados-ACS, Acciona, Comsa i ACSA).

Fotografia | Un dels viatges pagats per les constructores hauria sigut a l’illa de Formentera / JayJay Pictures

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt