El diari independent de Sant Andreu de Palomar

L’ampliació de la Clínica Sant Jordi escombra la capella

Societat

Una retroexcavadora sobre les runes de l’antiga capella de la Clínica Sant Jordi. Aquesta és la imatge amb què s’han trobat els andreuencs que aquest dilluns visitaven les instal·lacions hospitalàries o que es dirigien cap a l’estació de Sant Andreu Comtal. Un enderrocament d’un edifici històric que ha agafat “per sorpresa” als membres del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias (CEII) i que ha de servir per fer l’ampliació del complex sanitari.

 

L’edifici, construït a la dècada dels anys 20, formava part del complex neoclàssic d’estiueig que més tard compraria la família Cararach per instal·lar la Clínica Sant Jordi. Més concretament, la capella que s’ha enderrocat ha acollit des d’oficis religiosos, fins a un dipòsit de cadàvers on s’efectuaven les autòpsies. A dia d’avui l’espai restava pràcticament sense ús, tot i que la seva destrucció ha suposat “una nova demostració de la velocitat vertiginosa amb què desapareix el patrimoni històric de Sant Andreu”, denuncia l’historiador del CEII, Jordi Petit.

S’havia protegit mai aquesta edificació? No. Tal com explica Petit, quan es va desenvolupar el Pla de Protecció del Casc Antic de Sant Andreu només es van protegir aquelles edificacions que, com el nom indica, estaven ubicades al Casc Antic. En el cas de la clínica, la capella no disposava de cap catalogació i podia ser enderrocada en qualsevol moment. “El que no ens esperaven és que ho fessin ja, sense donar cap informació prèvia”, assenyala l’historiador.

La raó per la qual se suposa que aquest edifici religiós ha anat a terra pot estar vinculat al projecte d’ampliació de la Clínica Sant Jordi. Tot i que L’Exprés de Sant Andreu s’ha posat en contacte amb la nova propietat de les instal·lacions, HM Hospitales, a l’hora de tancar aquesta edició encara no ha rebut resposta sobre els plans a curt termini de la societat.

Part del futur edifici s’emplaçarà on hi havia la capella // CSJ

El que sí que se sap, però, és que la companyia va adquirir la històrica clínica per 14 milions d’euros amb l’objectiu de desenvolupar el projecte d’ampliació que va dissenyar la família Cararach. Aquesta ampliació està pressupostada en 50 milions d’euros i suposa una remodelació pràcticament total de la parcel·la. De fet, està previst que el nou edifici sigui tan alt com l’església de Sant Andreu de Palomar.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt